פיסול בחימר למבוגרים — חומר למחשבה

פיסול בחימר למבוגרים — קרמיקה ושילוב חוטי ברזל

ככל מי ששיחק ומעך כדור חימר רטוב לא יתפלא לשמוע אותי אומר שפיסול בחימר יכול להיות תרפויטי. (צריך כמובן לבחור את סוג החימר הנכון, ויש סוגים רבים המתאימים לאנשים שונים.) אמנות בכלל וביטוי עצמי הם לתפיסתי ערוץ תרפויטי שפועל בצורה מקבילה לפסיכותרפיה מוגדרת. אם עקבתם אחרי המאמרים השונים שלי על אמנות וטיפול פסיכולוגי יצירתי, אתם יודעים שאני רואה בדיאלוג, במערכת היחסים הטיפולית ובשפה — מרכיבים עמוקים של התהליך הטיפולי.

עם זאת אני מאמין ביתרונות של תהליכים שהם לא מילוליים, וגם כאלו שאנו עושים לבד — כאלו שבהם הדיאלוג שלנו הוא עם עצמנו. כמי שעוסק בהוראת פיסול זה 30 שנה, אני רוצה לעסוק כאן ביתרונות הרגשיים-תרפויטיים של פיסול בחימר למבוגרים.

התפיסות המזרחיות של הזן ראו מאז ומעולם בטכניקות ועיסוק באמנות מעשית — דרך להתחברות פנימה, ונתנו מקום מרכזי לאמנויות כקדרות, סידור פרחים, עיצוב ורישום בדיו, לצד תרגולים עתיקים אחרים כמו מיינדפולנס ויוגה.

1. מגע — שפת היצירה הראשונה

מגע מגדיר אותנו. אנו נוצרים דרך מגע והופכים למציאותיים דרך מישוש. מגע ומישוש הם צורת התקשורת הראשונה שאנו לומדים כתינוקות — וחסך או היעדרות שלהם בתקופת הינקות יכולים להביא למחירים פסיכולוגיים קשים. הפסיכולוגיה של גופניות היא הפסיכולוגיה הבסיסית שלנו. ביטוי באמצעות הידיים או דרך הגוף בצורות שונות הם חזרה לגרעין האנושי שלנו.

"בגוף אני מבינה" — אומרת גיברת ספרו של גרוסמן. ובכל זאת חלקנו או אפילו רובנו, כמבוגרים, חיים בעולם מופשט בו אנו נוגעים ומעצבים את המציאות פחות ופחות בצורה פיזית. המגע בחימר שונה מהמגע בכל חומר אחר. לא פלא שחימר מלווה את המין האנושי מאז היווצרותו — ברבים מהמיתוסים על הבריאה האדם נוצר מחימר. חימר עשוי מאדמה, בדיוק כמו האדם.

אפילו מגע קל בגוש חימר מותיר חותם. בפיסול בחימר אנחנו לא יכולים להתחמק מהיכולת שלנו להשפיע ולשנות — זהו דימוי עמוק לחוויה האנושית. תוך כדי עבודה עם חימר, דרך השינוי המתמיד, אנחנו מעצבים מחדש את האבל, האשמה, החרטה והזיכרונות שלנו.

פיסול בחימר ושילוב אפוקסי ובד — ג'יל נעמן

ג'יל נעמן — טכניקה משולבת, בסיס חימר, אפוקסי ובד

2. חוויה הוליסטית — כל החושים מעורבים

יצירה עם חימר היא חוויה פיזית, חושנית, נפשית. אמנות בכלל היא לעולם חוויה בינתחומית המערבת אותנו בצורות מורכבות — לכן מסובך כל כך להגדיר מהי אמנות. פיסול בחימר באופן ספציפי מערב מישורים שונים של הקיום שלנו: גילאים רבים שלנו, אנשים רבים בתוכנו. אנו מפעילים את השרירים, המוטוריקה העדינה, הראייה, התפיסה והדמיון — בו זמנית.

בצורה האופטימלית זוהי חוויה של זרימה שבה אנו חלק מהחומר. חוויה של התמסרות הדדית. אנחנו היוצרים והנוצרים, הסובייקט והאובייקט, החוץ והפנים יחד. אני זוכר תלמידה שאמרה: "כל החושים שלי (חוץ מהטעם) מעורבים — ולפעמים, מבלי משים, גם הטעם."

3. ביטוי של המודע והלא מודע

"למעשה לא היו לנו את הרגשות שאמרנו שיש לנו עד שלא אמרנו אותם. לפחות לי לא היו, לנסח אותם היה להמציא אותם, כך הם הפכו שלי."
— פיליפ רות, "שלום לך קולומבוס"

יצירת אמנות היא הרחבה של עצמנו. דרכה באים לידי ביטוי הרעיונות והרצונות המודעים והלא מודעים שלנו. חימר הוא מוחשי, ניתן לשינוי, בשליטתנו — בעולם שלעתים קרובות מרגיש מחוץ לשליטתנו. אנחנו בוחרים אילו פסלים אנחנו רוצים ליצור, או איזה פיסול פנים בחימר יספק אותנו. אנו בוחרים להשתמש בחימר שלנו כדי לדבר על חרדות, על תחושת המתחזה, על אמביוולנטיות אימהית.

חימר יכול לשמש גם שפה לרגשות הפחות מודעים ולעולמות הפנימיים שלנו. פחדים ורגשות המפחידים אותנו נמצאים לרוב הן בתהליך והן בתוצר של הקרמיקה. כאשר אנו יכולים לשחרר את עצמנו, בדומה לדיבור חופשי בטיפול, אנו מפנים מקום לפנטזיות ולכאב שלנו כדי שיוכלו להפוך לביטוי משמעותי.

פיסול בחימר — אורית דוזי

אורית דוזי — פיסול בחימר

4. תרופת נגד לתרבות — האטה בעידן ההיסחפות

אנחנו חיים בתרבות הבולעת אותנו. שמייצרת הפרעת אכילה נפשית מתמדת. הפרעת קשב היא אחת המגיפות של זמננו. עם הסחות הדעת של המכשירים שלנו והריצה מהעבודה להסעות, לחוגים, לפגישות ולארוחות ערב — אנחנו מוטרדים באופן כרוני. אנו תחת לחץ נפשי מתמיד, תוהים מדוע אנו חרדים, ואז מחפשים הקלה מהירה שלעיתים אינה מחזיקה מעמד.

פיסול בחימר פירושו לקחת את הזמן שלך, מכיוון שלא ניתן להאיץ את התהליך. ישנם כעשרה שלבים בין הכנת החימר למריחת הגלזורה והשריפה — חלקם דורשים שעות או ימים ביניהם. אם תנסו להאיץ בו, החימר יביע את התנגדותו על ידי סדקים, פיצוץ, או מרד בדרך אחרת. למרות שזה יכול להיות מתסכל, רונית סטילמן, עובדת סוציאלית קלינית, אומרת: "קדרות גורמת לי להתרחק מהצורך בסיפוק מיידי, כי יש הרבה המתנה להשלמה."

עם חימר אנחנו גם לא תמיד משיגים את מה שאנחנו רוצים, למרות שעות ההשקעה והעמל. אנחנו מטפחים ומייפים את היצירות שלנו ובוחרים צבעים שמדברים אלינו, בתקווה שהם נראים כפי שאנו מדמיינים לאחר השריפה. אבל כולנו חייבים ללמוד לשחרר את השליטה ולקבל את חוסר השלמות.

5. שחרור תוקפנות — חומר שסופג הכל

רבתן עם בן הזוג? יום רע בעבודה? לזרוק חימר בחוזקה שוב ושוב על שולחן העבודה הוא דרך מעולה להוציא תוקפנות. הכלב השתין על המיטה שלך... שוב? מכים את החימר או בוכים עליו. העניין עם חימר הוא שהוא סופג הכל — והכל כולל כעס. אתה יכול לזרוק, להכות, ואפילו לדקור אותו, וסביר להניח שהוא לא ייהרס, לפחות במצב הפלסטי שלו.

כפי שמציין אחד המשתתפים: "גם אם אתה נותן ליצירה להגיע עד לסיומה, אתה יכול להחליט להרוס אותה בכל רגע, מה שנותן לך מרחב בטוח בו לא קיים הפחד להרוס." גם כאשר פסל קרמיקה נשרף והוא מוכן, אתה יכול לקחת פטיש אם אתה לא רוצה אותו ולנפץ. זה מביא סיפוק עצום.

6. מדיטציה — להיכנס לזרימה

רבים מהמשתתפים בחוגי הפיסול מתארים את עבודת החימר כדרך לצאת מהראש ולתוך גופם, בדומה למדיטציה. רוב האנשים שקועים בעבודתם ויש סוג של שקט, או מצב זרימה, שאופף את האמנית כשהיא מרשה לעצמה להתמסר לחימר.

"רבים מאתנו משתמשים במרחב היצירתי בסטודיו כדי לאזן ולנטרל את הדרכים שבהן הקריירה שלנו דורשת מחשבה נוקשה. זה מרחיב אותנו בדרכים שונות — זו חוויה זן מדיטטיבית במיוחד."
— יואל בראון, פיזיקאי במכון ויצמן

7. קהילה וקבוצת השתייכות

בעוד שקדרות ופיסול בחימר היא בדרך כלל עבודה שנעשית לבד, אמנים לרוב עובדים או לוקחים שיעורים זה לצד זה בסדנה. הקבוצות החברתיות שנוצרות ומקשרות בין אנשים שלא היו נפגשים אחרת הופכות להיות סוג של קהילה תומכת, ואולי אפילו טיפול קבוצתי.

זה הופך למרחב שבו אנשים משתפים דברים אישיים, מתייעצים, או מרשים לעצמם לבטא הומור שחור. לעיתים אני מרגיש בקבוצות הללו שאני עד לטיפול קבוצתי עמוק. הקבוצה עצמה מרפאה ומעוררת השראה, ולא פעם נוצרים קשרים מעבר לסדנה בין המשתתפים. אמנים מנוסים יותר מסייעים לעתים קרובות למתחילים או מביעים התפעלות והערכה.

"מגרש המשחקים למבוגרים" קוראת לזה רונית סטילמן. "חיבור עם חוויות קלילות ומשובבות הוא אחד הדברים המרפאים ביותר שאנחנו יכולים לעשות — זה מאפשר לי למצוא מחדש איזון בין בית לעבודה, לצאת מהכאוס היומיומי, להתרועע וליצור."

קישורים פנימיים — להמשך הקריאה

פיסול בחימר הוא חלק ממגוון רחב של אפשרויות פיסול שאנו מציעים. ניתן לקרוא עוד על לימוד פיסול בחימר וקרמיקה, על חוגי פיסול וקורסים, על סדנת פיסול במגוון חומרים וטכניקות או על קורס פיסול למתקדמים. אנו מציעים גם סדנאות אפוקסי לשילוב פיסול בחימר עם אפוקסי שקוף.

"להיות אותנטי, כותבת סימון דה בובואר, פירושו להפוך ליצירתיים ולתבוע בעלות על מי שאנחנו, על האני שלנו, המעוצב באמצעות הבחירות שלנו."

שליחת הודעה

אודותי

שלום, שמי זיו אייל. אני פסיכותרפיסט, אמן פעיל ומלמד אמנות כבר למעלה מ-30 שנה. בעל תואר שני באמנות (MFA) מאוניברסיטת קורנל בניו יורק, וחבר באיגוד הפסיכולוגים האמריקאי (APA).

שליחת הודעה תעודת חברות באגודת הפסיכולוגים האמריקאית